Bazı okuyucularımız marketlerde litresi 180-200 lira bandında ünlü markaların ödüllü yağları satılıyor ama üreticide ağzını 500-600 liradan açıyor hatta 1000 lira isteyen var litresine demiş ısrarla bu konuyu gündem yapmamı istemişler.
Bence o paraları o ünlü markaların olup ama ne olduğunu bilmediğiniz yağlarına vermek yerine gidin Ayçiçek yağı, Fındık yağı filan alın. Zira o yağ depolarda 3 yıl 2 yıl beklemiş olabilir hatta belki sağlıklı koşullarda beklememiş olabilir veya yapılan testlerden tam not aldıktan sonra Pamuk yağı v.s karıştırılmış olabilir.
Zeytin yağını o ünlü marka üreticiden tonlarca alım yaptığı halde 200-250 liradan aşağı alamaz. Zira hiç bir üreticinin maliyetini kurtarmaz.
Diyelim ki zararına sattı üretici 100-150 liradan verdi. Üreticiden depoya nakliyesi şişelemesi depolaması ve sonra tekrar markete nakliyesi derken 220-230 liranın altında markete gelmez. Market kâr koyup satacak size 210 liraya 230 liraya v.s zararına satar mı?
Şehir efsanelerini bir kenara koyarsak 300- 350 liranın altında taze ve kaliteli zeytinyağı olmaz soğuk sıkımda ise 400-450 altında olmaz.
Muğla’da işçilik maliyeti v.s biraz fazladır Antep’te düşüktür v.s bölgesel maliyet farkları çıkabilir ancak bu fark en fazla 30 40 bilemedin 50 lira olur 200 lira olmaz.
İsteyen bu bilgileri ciddiye alır isteyen 200 liraya o ünlü markanın yağını alır.
Yağına 1000 lira isteyen üreticide tüccarda haksız kazanç elde etmektedir. Ancak 200 liraya yağ veriyorum diyende hileli yağ satmaktadır. Eğer çok sıkışıp borç batağında değilse. Burada hileden kastımız mesela karışık olması ya da yağın bu senenin mahsulü olmaması gibi.
Bu arada her terste açık diyenlere de inanmayın.
Bu pazarlamacı yalanıdır kim aldığı yağı laboratuvara teste götürür. Kaç kişi götürüyor.
Bunu bildikleri için inandırıcı olsun diye bıdı bıdı ediyorlar.
Zeytinyağında yapılan hilelerin başlıcaları şunlardır.
1- Pamuk yağı, kanola yağı, mısır yağı veya ayçiçek yağı gibi düşük maliyetli yağların zeytinyağına karıştırılması.!
Bu karışımları tespit etmek zor olabilir, ancak laboratuvar analizleriyle ortaya çıkarılabilir.
2- Rafine yağlar (örneğin, bozulmuş veya düşük kaliteli zeytinlerden üretilen rafine zeytinyağı), natürel sızma zeytinyağına karıştırılarak satılabilir. Bu hilede, yağın doğal aroması ve tadı etkilenir, ancak maliyet düşürülür.
3- Zeytinyağının rengi ve kokusunu iyileştirmek için klorofil veya beta-karoten gibi kimyasal maddeler eklenebilir. Bu tür ürünler sağlığa zarar verebilir ve yasal olarak suç teşkil eder.
Ayrıca Menşe hilesi: Bazı üreticiler, düşük kaliteli yağları coğrafi işaretli veya özel bölgelere aitmiş gibi göstererek tüketiciyi yanıltabilir.
Birde Yağ tipi hilesi: Rafine yağlar “natürel sızma” olarak etiketlenebilir.
Örnekle açıklamak gerekirse,
Volkswagen Passat kaliteli güzel bir arabadır dimi..!
Ben diyorum ki bende 3 milyon sıfırı bir başka bayi kampanya yaptım bende 1.5 diyebilir mi?
Diyemez piyasası bellidir.
Ama diyorsa defoludur ya gelirken gemide sağı solu vurulmuş burada boyanmıştır ya bir kusuru vardır. Ya da araç sıfırdır bayinin elinde kalmış 2021 model bir araçtır.
Nitekim bayiden sıfır aldım aracım pert çıktı haberlerini son dönemlerde duyuyoruz dimi.
Bu tamda böyle bir şey 300 liranın altında olan yağ defoludur.
Benzine su katan petrolcü ucuza benzin satar. Süte su katan sütçü sütü ucuza satar.
Bir malı fahiş fiyata piyasa sürmek ne kadar etik değilse veya günahsa malın değerini öldürmek hakkını vermemekte o kadar etik değil ve günahtır.