11 Eylül İkiz Kulelerin vurulmasıyla hakimiyet ABD’nin elinden kaymıştır. Şu an ortada görünüyor gibi ancak ABD’nin tarım, hayvancılık yanı sıra yüksek katma değer ürün üretiminde hala birinciliği elinde tutuyor. Çok çeşit üretim yapan ve satan her zaman söz sahibi olduğu dense’ de her zaman geçerli olmayabilir.
2022 yılının şubat ayında başlayan Rus – Ukrayna savaşı şüphesiz 21 yüz yılın en önemli jeopolitik dönüm noktası olmuş ve Rusya – Ukrayna’ yı birkaç gün içerisinde mağlup edeceği tahmin ediliyordu. Ancak geçen zaman göstermiş’ ki ABD ve AB ülkeleri Ukrayna’ ya doğrudan destek vermeleri sayesinde uzun sürdü ve savaş alabildiğince çıkmaza girmiştir. Bugün varılan nokta Rusya Ukrayna savaşı daha ne kadar devam edeceği hiç kimse tahmin edemiyor. Çünkü batılıların Ukrayna’ ya destekleri devam etiği sürece savaşın belirsizliği devam edecektir.
Diğer bir çatışma noktası ise İsrail Filistin halkına yaptığı soykırım savaşıdır. Dünyanın süper gücüne sahip ABD dünyanın birçok noktasındaki kuvvetlerini bu iki noktaya toplamıştır. Ortadoğu çıkarlarını güven altın almaya gayret etmektedir. Ukrayna üzerinden Karadeniz’i ve Kafkasya’ da olup bitenleri gözetlemek ve fırsat bulduğu an Karadeniz ve Kafkasya’ya girebilmektir. Çünkü 14 Haziran 2021 tarihli bildirisinde ABD –NATO bildirisine iki kritik madde eklemiştir.
1- NATO üyeleri üyelikleri gerçekleşene kadar Ukrayna ve Gürcistan’la ikili ilişkilerini, özelikle Askeri ilişkilerini geliştirmelidir.
2- NATO Karadeniz bölgesinde bir bütün olarak karada denizde ve havada daha çok varlık bulundurmalıdır. Kim ne anladıysa
Asya pasifikte ÇİN ve Tayvan arasında jeopolitik mücadele uzun yıllardır devam etmektedir. Tayvan yönetimi er ya da geç ÇİN toprağına barış yoluyla bağlanacağını ifade etmekte Dünyanın bütün otoriterlerin çoğunluğu ÇİN yönetiminin aksine Tayvan adasında Çin ve ABD arasında bir savaş yaşanacağı iddia etmekteler. ÇİN ve ABD arasında Tayvan toprağı üzerinde yaşanacak bir savaş her iki ülkeyi siyasi ve ekonomik bakımından ciddi sorunlar doğuracağı gibi dünyada farklı krizlerin içine sürükleyebilir. Çünkü günümüzde teknolojik ürünlerin çalışmasını sağlayan Bilgisayar çiplerin %65 kadarını Tayvan üretiyor. Ayrıca Tayvan boğazı güney ÇİN denizi Dünya Deniz ticaretinin büyük bölümü bu boğazdan sağlanmaktadır. Tayvan toprakları üzerinde olası bir savaşın Dünyanın Ekonomik düzenini altüst edeceği kaçınılmaz olur. Çünkü tedarik zincirlerinden yaşanacak sorunlar ortaya çıkar hiç kimse bu kavgayı göze alamayacağı gibi ÇİN’ de Üretim tesisleri bulunan birçok küresel şirketlerin Hindistan ve Türkiye gibi Ülkelere veya buna benzer Ülkelere taşınmak zorunda kalabilirler
Potansiyel bir savaş alanı daha var Hindistan – Pakistan ve Çin toprakları arasında yer alan çok sayıda maden yatakları bakımında zengin olan bölgelerden biride Keşmir bölgesidir.
Keşmir bölgesi ÇİN ve Hindistan arasında meydana gelecek çatışmalara maruz kalması uzak görünmüyor Batılı Emperalistlerin Ortadoğu enerji kaynakların tamamı tam olarak garantiye aldıkları an gidebilecekleri tek toprak Keşmir bölgesidir. Bütün bunlara baktığımızda yeni dünya düzeni Üç kutuplu dünya düzenine doğru evrildiği gözükmektedir yaşadığımız 21 Yüz Yılda ABD – RUS- ÇİN arasında şekilleneceği görünmektedir.
Dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerden biride İklim sorunu baş göstermektedir. 2023 yılında dünyanın sıcaklık ortalaması 1.32 derece artmıştır. Şimdiye kadar kayıt altına alınan en sıcak dönemini geçirmiştir. Gezegenimizin sıcaklık dengesini bozulması ardından kuraklıkların başladığı bölgelerde kavimler göçü başlayacaktır. Aç kalan İnsan toplulukları Büyük kitleler halinde göç edeceklerdir bu göçün önünde hiçbir kuvvetin durması mümkün görünmemektedir.