Türkiye-Mısır ilişkileri, Mısır ile Türkiye arasında 1925’te kurulan diplomatik ve ticari ilişkilerdir. Günümüzde her iki ülkenin başkentlerinde büyükelçilikler ve büyük şehirlerinde konsoloslukları bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye ve Mısır Akdeniz için Birlik’e tam üyedir.
Mısır ve Türkiye’nin tarihsel bağları vardır. Beş yüz yıllık dinî ve tarihsel bağlar günümüzde iki devletin ilişkilerinin dostane şekilde devam etmesine öncülük etmiştir.
İlk olarak 1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti Mısır ile diplomatik ilişkiler kurmaya başlamış ve bunun sonucunda 1948 yılında Kahire’de büyükelçilik düzeyinde temsil edilmeye başlanmıştır. Mısır’da sosyalist rejimin kurulmasından sonra Türkiye diplomatik ilişkilerini 1961-1963 yılları arası askıya almıştır. 1963 yılında ilişkiler tekrar başlamıştır.
2013 Mısır askerî darbesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerginleşmiş ve iki ülkenin diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine gerilemiştir. İlerleyen dönemlerde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, askerî müdahaleyi darbe olarak nitelendirmiştir.
Erdoğan Sisi’yi “Tiran” olarak nitelemiştir, Sisi ise “Türkiye içişlerimize karışmayı bırakmalı” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. 2016 yılına gelindiğinde ise Başbakan Binali Yıldırım, var olan bu durumun ekonomik anlamda iş birliği yapmak için büyük bir engel olmadığını kaydetmiştir. Mısır ise bu durumu olumlu karşılamış ve Türkiye’den var olan Mısır hükûmetini kabul etmesini istemiştir.
Kasım 2022’de Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Sisi, Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nın açılış resepsiyonunda ilk kez bir araya geldi.
2013 Mısır askerî darbesini protesto etmek amacıyla Mısır’ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir el işareti. İsmini, darbe karşıtı oturma eylemlerinin ve sonrasında 2013 Mısır katliamının konumu olan Rabia el-Adeviyye Camisi’nden almıştır. İşaretin sosyal medyada kullanılan sarı-siyah sembolü Türkiye’de ortaya çıkmıştır ve darbe destekçilerinin kullandığı V işaretine karşıt bir işaret olarak kullanılmıştır.
Oturma eylemlerinin başlangıcı olan 14 Ağustos, Uluslararası Rabia Platformu tarafından “Dünya Rabia Günü” olarak ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanımızın yapmış oluğu “Rabia” selamlaşmasının infial uyandırması sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” şeklinde yorumlaştırılarak oluşan tepkileri önlenmeye çalışılmıştır. Rabia selamının anlamı ne demektir.?
Muhammed Mursi destekçileri tarafından kurulan rabia.com sitesinde yer alan açıklamaya göre Rabia işareti adını, darbe karşıtı oturma eylemlerinin yapıldığı ve sonrasında 2013 Mısır katliamının gerçekleştiği Rabia el-Adeviyye Camisi’den almaktadır. Camiye ismini veren sufi Rabia el-Adeviyye, ailesinin dördüncü evladıdır ve Rabia ismi Arapçada “dört” anlamına gelir. Aynı zamanda Muhammed Mursi, Mısır’ın dördüncü cumhurbaşkanıdır. Sosyal medyada sıkça kullanılan semboldeki sarı renk Kubbetü’s-Sahre’nin altın sarısı kubbesini ve siyah renk de Kâbe’nin siyah örtüsünü simgelemektedir.
Mısır devlet başkanı Sisi yurdumuza gelmektedir. Cumhurbaşkanımız tarafından karşılanacak olan Mısır devlet başkanı kimdir? Abdülfettah Said Hüseyin Halil es-Sisi, daha yaygın bilinen adıyla Mareşal Sisi, Mısırlı asker, siyasetçi ve Mısır’ın devlet başkanı. 12 Ağustos 2012’de Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin Genel Komutanı oldu ve 3 Temmuz 2013 tarihinde Muhammed Mursi’nin devrilmesiyle sonuçlanan darbenin ardından fiilen ülkenin başına geçti.
Cumhurbaşkanımızın İslam ülkeleri ile sıcak ilişkilere girmesinin ve Türk askerinin Mısır’da olmasının ne gibi sebepleri olabilir.?
Yorumsuz…(!)