Sevgili okuyucular dünyada bankacılık 12’nci asırda başlamış ilk banka İtalya’da kurulmuş 15’inci ve 16’ncı asırda tüm dünya ülkelerine yayılmış.
Türkiye’de bankacılık 1868 yılında Mithat Paşa’nın kurduğu ‘Emniyet Sandığı’ isimli kurumla başlamış.
İstiklal Savaşı sonrasında ülkemizde halk hizmeti gören bazı işletmeler ve kredi kuruluşları yabancılar tarafından işletilirdi.
O yıllarda yabancılar Türkler bankacılık yapamaz, tesis kuramaz, fabrika işletemez şeklinde moral bozucu Türk müteşebbisini iş yapma fikrinden caydırıcı sözler söylüyordu.
Halkın demir, kömür, cam, çimento gibi temel ihtiyacı, gıda maddesi olarak da şeker, yağ ve birçok ürün ithalatla karşılanırdı.
Türkiye’de toprak sanayi bile henüz gelişmemişti küçük çapta yerli üretim varsa da yetersizdi. Binalarımızın çatısını örten kiremit Fransa’nın Marsilya şehrinden ithal edilirdi. Bu nedenle o kiremit halkımız tarafından Marsilya kiremiti olarak isimlendirilirdi.
Bütün bunları gören, ekonomik istiklallerini ilan etmeyen ülkeler siyasi istiklallerini ilan etmiş sayılmazlar diyen, başarılarına dünya ülkelerinin kabul ettiği büyük deha büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 1923 yılında İzmir’de yapılan İktisat Kongresi’nde Fransa’daki Banque d’affaires örneğinden esinlenerek çok önemli ve isabetli bir kararla ulusal bir banka kurulmasına karar vermişler.
Kuruluş görevi o tarihte yayınlanmakta olan cemiyet dergisinde makale yazarlığı yapan, savaş zamanı köylerde düşman işgaline karşı direniş çağrıları yapan, Akhisar cephesi alay komutanlığı yapmış Doyçe Bank’ta hizmeti olan İş Bankası kurulurken İmar ve İskan Bakanı olan Celal Bayar’a verilmiş.
Celal Bayar bankanın esas sözleşmesini hazırlamış bakanlar kurulu kuruluşa Türkiye İş Bankası adını vermiş. Kuruluş sermayesine Türkiye Büyük Millet Meclisi hükmi şahsiyeti ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk iştirakçi olarak katkıda bulunmuş. İş Bankası yabancıların Türkler bankacılık yapamaz dediği o zor günlerde Kurtuluş Savaşı’nın önemli günlerinden biri olan Büyük Taarruz’un yıldönümünde 26 Ağustos 1924’te Celal Bayar’ın Genel müdürlüğünde ilk şubesini Ankara’da açmış.
İş Bankası ülke ekonomisine destek olması için kurulmuş o yıllarda sanayi tesisleri kurmak ve kuruluşların sermayesine iştirak ederek veya kredi desteği vererek ülkede yokluğu veya kıtlığı çekilen malların üretim görevi İş Bankası’na veriliyordu.
Zordu ama ne mutlu ki İş Bankası bunları başardı ve yabancı ortağı olmayan Türk Bankası olarak kalabildi.
Tasarruf kazancından daha az sarf etmekle olur. İş Bankası halkı tasarrufa yönlendirmek Türk Lirasını cazip kılmak için zaman zaman çeşitli girişimler yaptı. Mudilerine para ve bir zamanlar daire hediyesi çekilişleri yaptığı. Gelecekte de büyük ekonomik başarıları imza atacağı kuşkusuzdur.
İş Bankası bankacılık işlevi yanında bankalara eleman yetiştiren adeta bir okul gibidir. Bugün birçok bankada yöneticilik yapan değerli başarılı bankacımızın birçoğu İş Bankası’nda yetişmiştir.
Bugün yönetim kurulu başkanımız sayın Adnan Bali, Genel Müdürümüz Sayın Hakan Aran’dır. Kendilerine Allah sağlıklı ömür versin.
101’nci kuruluş yılını kutlayan İş Bankası’nın Milas Şubesi Müdürü Sayın Ata Yapşık’ın şahsında sempatisi, müşteri ilişkilerindeki başarısı ve banka mevzuatına vakfiyeti ile bana göre şube müdürlüğüne yakışan şubenin müşteri ilişkileri yöneticisi sayın Ferhat Kazaferoğlu ve çalışkanlığı beceri ve başarısı için müşteri temsilcisi Sayın Rabia Börekçi ve tüm şube personelinin tüm iş bankalarının 101 kuruluş yılını kutluyor başarılar diliyor saygılar sunuyorum. Sağlıkla nice mutlu yıllara inşallah.